Skaute, pomoz si sám...

tak nějak by mohlo znít motto cesty na Sail Amsterdam 2015, kterého se historicky poprvé zúčastnila i La Grace. Když jsme sehnali ubytování a naplánovali do detailu cestu do Holandska, zeptala se Matylda neopatrně Pepy co by chtěli přivést. "Buřty, hořčici a českej chleba" zněla lakonická odpověď Velkého kapitána. Matylda to nadšeně slíbila a na mne tím dolehla společná tíha to zajistit. Tedy změnit plány tak aby v srpnovém 30° vedru buřty a chleba vydrželi čtyřdenní cestu do IJmuiden Port na nejistě naplánované setkání. Nikdy totiž nevíte kdy a kam La Grace dorazí a dorazí-li vůbec.
Vakuově zabalené buřty po nákupu cestovaly do mrazáku spolu s několika litry vody v petkách. Před vyjetím byly do auta naloženy do polystyrénové izolační bedny a obloženy zmrzlými petkami. Chleby zabalené do režného plátna trůnily na zadním sedadle spolu s litrem hořčice. 
 
První postupný cíl byl u kamarádky v Německu. Přesvědčili  jsme ji aby rodinný mrazák vybagrovala a utrůnila tam naše, stále ještě zmrzlé, buřty a petky. Druhý den se stěhovalo vše zpět a vyrazili jsme. Lilo. Stěračema jsme se prostírali až do Holandska. V typickém dřevěném hotelu z roku 1913 byl jen jeden brigádník v recepci a naděje na lednici byla ta tam. Tak padlo rozhodnutí chladicí škatuli nechat v autě na parkovišti. V tom momentě to bylo nejchladnější místo.
 
Za dva dny nastal očekávaný přesun na předpokládané místo setkání s lodí. Přístav jsem našel rychle, nebyl jsem tam poprvé, ale najet na správné molo podle instrukcí posádky lodi se zdálo zprvu neproveditelné. Podle hvězd, letu racků a dalších informací s nimiž si asi pohrával vítr nad našimi hlavami, jsme se nakonec ocitli přímo před krásně žlutě a černě pruhovanou lodí. Scházelo už jen málo. Překonat přístavní bazén, který nás dělil. Naštěstí Honza přifouknul člun a přijel pro nás. Slezli jsme po uslintaných obrostlých břevnech dolů k vodě, byl odliv, a v kuchyni předali ten kontraband Ivošovi.
 
 
A co bylo dál ? ... Toho šutru posledních čtyř dní co na mně ležel jsem se konečně zbavil. No, žbluňklo to....
 
Zapsal ISTAMBUL
 
Fotogalerie z výpravy